Σ Ι Δ Η Ρ Ο Κ Α Σ Τ Ρ Ο * 1 9 1 3 - 2 0 1 3

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΗ Αθλητική ζωή


Ο αθλητισμός στο Σιδηρόκαστρο θα εμφανισθεί δειλά - δειλά στη δεκαετία του 20 με το καταλάγιασμα των αλλεπάλληλων προσφυγικών κυμάτων που θα φτάσουν στη πόλη μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Η πρώτη ενδιαφέρουσα αθλητική συνάντηση θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου του 1928 με διοργανωτή το 21ο Σύνταγμα πεζικού που γιορτάζει την επέτειο «επί καταλείψει της Δοϊράνης». Στους αγώνες παίρνουν μέρος αθλητές του Απόλλωνος Σερρών, του Άρεως Σιδηροκάστρου, της Νέας Ζωής Ροδοπόλεως, της Βέτερνης, της Ηράκλειας και του Ν. Πετριτσίου. Στη διάρκειά τους η αθλήτρια του Άρεως Σιδ/στρου Παπαχαριζάνου έρχεται δεύτερη στο «άλμα εις ύψος μετά κοντού» και ο Χρηστίδης δεύτερος στο δρόμο των 8000μ. Οι αγώνες θα κλείσουν με την ποδοσφαιρική συνάντηση του Άρη Σιδηροκάστρου και της Νέας Ζωής Ροδόπολης, με νικητή τον Άρη με 3-1. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα εμφανισθούν στη ζωή της πόλης λίγα χρόνια πριν τον προσκοπισμό, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ομάδες των Σερρών. Το 1927 υπάρχει στο Σιδηρόκαστρο μια δυναμική ποδοσφαιρική ομάδα, ο «Δικέφαλος Αετός», που στις 13 Νοεμβρίου αυτής της χρονιάς θα νικήσει στην Ηράκλεια τον τοπικό Ορφέα με 3-1. Η περαιτέρω πορεία και τύχη της ομάδος αυτής είναι άγνωστη, αφού δύο σχεδόν χρόνια αργότερα στο Σιδηρόκαστρο θα καταγράφεται η ύπαρξη τριών ποδοσφαιρικών ομάδων που θα είναι ο Άρης, η Δόξα και ο Κεραυνός. Ο Άρης και η Δόξα θα διακριθούν τα επόμενα χρόνια και θα σβήσει κάποια στιγμή οριστικά ο Κεραυνός. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1929 ο Άρης και η Ηράκλεια Σερρών θα αναδειχθούν ισόπαλοι με 2-2 και η Δόξα Σιδ/στρου θα νικήσει τον Ορφέα Ηράκλειας με 3-0, ενώ στις 24 Οκτωβρίου σε αγώνα ρεβάνς που θα γίνει στο Σιδηρόκαστρο και πάλι η ομάδα του Άρεως θα επιβληθεί αυτή τη φορά του Ηρακλέους με 2-1 (το νικητήριο τέρμα θα πετύχει ο Δημήτρης Λιόλιος). Στις 21 Απριλίου του 1930 η ομάδα του Άρεως Σιδ/στρου θα έχει την πρώτη φιλική συνάντηση, αντιμετωπίζοντας την Βουλγαρική ομάδα Βέσωφ στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας από την οποία θα ηττηθεί με 2-1. Στον αγώνα εκείνο συνοδεύει το φορτηγό που μεταφέρει την ομάδα του Άρεως, πλήθος Σιδηροκαστρινών φιλάθλων. Με το τέλος της θερινής περιόδου του 1930 και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, η ποδοσφαιρική ομάδα του Άρεως, παρουσία του Δημάρχου της πόλης Γ. .Μάνου και 3000 φιλάθλων, θα νικήσει στο γήπεδο του Σιδηροκάστρου τον Ηρακλή Σερρών και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ομάδα του Άρεως που θα διαπρέψει την δεκαετία του 1930, αποτελούσαν οι: Νικόλας Καρανικόλας, Δημήτριος Σιώης, Φίλιππος Μπρέντας, Πρόιτσος, Θεόδωρος Μακρίδης, Ανδρέας Ντούντος, Νίκος Μπαρμπούτης, Δημήτριος Λιόλιος, Κων/νος Ζαΐμης, Παπαδόπουλος και Κιορπές.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και το έτος 1938 όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Σιδηροκάστρου θα συνενωθούν κάτω από τη σημαία μιας καινούργιας ομάδας που θα φέρει το όνομα «Εθνικός».Με την ομάδα αυτή θα συνδέσει στα μεταπολεμικά χρόνια το όνομά του σαν ποδοσφαιριστής και αργότερα σαν προπονητής, ο Γιαννάκος Κατσαντώνης, μαζί με τους: Θωμαίδη (Κελέσης), Δ Παλαμάρκο (Μητσής), Ν Ντικμπασάνη (Μπέμπα), Ευριπίδη Τζίκα (Ταρζάν), Ν Τσιντσάρη (Άσπλαχνος), Θ. Παπαδόπουλο (Κουκουλής), Κ. Αιβαζίδη (Μπουλούκος), Η. Δεμερτζίδη (Πετεφρής), Τ. Σαμαρτζίδη (Γαιδουρομοδίστρα), Τόλη Πατερέσκο, Στέργιο Ζάρα, Θ. Νικολαίδη, Δ Μιχαλόπουλο, Κ Ιωάννου, Θανάση Σακαλίδη, Β. Ξανθόπουλο και πολλούς άλλους. Στη συνέχεία τη σκυτάλη κάτω από καθοδήγηση του προπονητή τους Γιαννάκου Κατσαντώνη, παίρνουν οι νέοι ποδοσφαιριστές που έρχονται: Γιάννης Αραμπατζίδης, αδελφοί Μητρούδη, Θ. Κωνσταντινίδης, Αντ. Κρητικός, Ν Μαρβάκης, Γ Φορτούνας, Στεφ. Γιαννούσης, Σ. Τσεσμετζής, Ιορδ. Λυκίδης, Γ. Ιντζές, Αβρ. Παπαδόπουλος και ο αείμνηστος Π. Παυλίδης που θα διαπρέψει ως ποδοσφαιριστής, γυμναστής και προπονητής για να φύγει πολύ νέος από τη ζωή το 2002. Το 1972 ο Εθνικός θα ανέβει στη Β’ εθνική κατηγορία και θα ξανανέβει σε αυτήν το 1975-1976 με καθοδηγητή για τελευταία φορά τον Γιαννάκο Κατσαντώνη και παίκτες τους: Δ Αστάκογλου, Α και Γ Παρίση, Κ. Μπάμπαλη, Αφούς Λυκίδη (Κών/νο, Παύλο και Θεολόγη), Γ. Μπόλλα, Τ. Σοφιάδη, Θ Σιββά, Ν. Τζήκα, Γ. Χατζούδη, Πέτρο Αγγελίδη, Στέλιο Ουζούνη και πολλούς άλλους.

Ο «Εθνικός» χάρισε στην πόλη μεγάλες δόξες, επί προεδρίας του πολιτικού μηχανικού Μανόλη Αραμπαντζή, με προπονητή τον Ιωάννη Κατσαντώνη, πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Εθνικός συμμετέχει σταθερά σχεδόν στο πρωτάθλημα της Δ ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Αξιοσημείωτη είναι τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση του ΑΓΣ «ΡΟΥΠΕΛ», που συμμετείχε και συμμετέχει με την ομώνυμή του καλαθοσφαιρική ομάδα σε Πανελλήνια πρωταθλήματα με επιτυχίες στο ενεργητικό του. Η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Σιδηρόκαστρο συνετέλεσε τα μέγιστα στην διάδοση του αθλήματος στην πόλη. Αξιόλογη επίσης για τον αθλητισμό της πόλης είναι και η ομάδα αντισφαίρισης «μπάντμιντον» που ιδρύθηκε το 1996 και πρώτη εισήγαγε το άθλημα στην Ελλάδα. Η ομάδα κατέχει την πρώτη θέση στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και αγωνίσθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΑΓΣ «ΡΟΥΠΕΛ» με την ομάδα του αυτή και σε συνεργασία με την Πανελλήνια ομοσπονδία του αθλήματος, διοργάνωσε πολλές βαλκανικές και ευρωπαϊκές συναντήσεις στο Σιδηρόκαστρο, που το έκαναν διεθνώς γνωστό και πρόβαλαν την πόλη.

Το αθλητικό μορφωτικό πολιτιστικό σωματείο «Σίντικες», ιδρύθηκε ως Ακαδημία ποδοσφαίρου για την διδασκαλία του αθλήματος σε νέους μικρής ηλικίας.

Ο Αθλητικός σύλλογος «TAE KWON DO» Σιντικής ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την διάδοση της τεχνικής του αθλήματος που αποτελεί πολεμική τέχνη με ιστορία 2.300 χρόνων. Το εν λόγω άθλημα διδάσκεται και εφαρμόζεται ως Ολυμπιακό άθλημα κατά το πρότυπο της Ελληνορωμαϊκής πάλης, της ξιφασκίας, της πυγμαχίας και λοιπών αθλημάτων. Στα δημοτικά διαμερίσματα έχουν ιδρυθεί ποδοσφαιρικοί κυρίως σύλλογοι, που συμμετέχουν με επιτυχία στα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων (Ε.Π.Σ) του νομού Σερρών, όπως ο Α.Σ Απόλλων Θερμοπηγής, Π.Σ Αστραπή Βαμβακοφύτου, Π.Σ Άρης Καμαρωτού, Α.Σ Αετός Χαρωπού, Α.Σ ΣΤΡΥΜΩΝ Στρυμονοχωρίου.