Σ Ι Δ Η Ρ Ο Κ Α Σ Τ Ρ Ο * 1 9 1 3 - 2 0 1 3

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΥΠΕΛ

Μαβίλη 3 τ.κ 54630 τηλ. 527708


Ο Σύλλογος Σιδηρ/νών και περιχώρων το “Ρούπελ” ιδρύθηκε το 1979 από τους Θεσσαλονικείς συμπολίτες μας οι οποίοι προέρχονταν από το Σιδηρόκαστρο και τα περίχωρά του. Η δημιουργία του ξεπήδησε από την ανάγκη της επικοινωνίας της παροικίας των 5000 και πλέον κατά τους μετριότατους υπολογισμούς συμπατριωτών μας στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της δεκαετίας 1950-1960 και μετέπειτα λόγω της αστυφιλίας της εποχής.

Ο σπόρος της ίδρυσης του ερίφθη στο Δικηγορικό Γραφείο του συμπολίτη μας κ. Κουρουνδή Απόστολου, ένθερμου υποστηρικτή της ιδέας, ο οποίος ανέλαβε και τη Νομική διεκπεραίωση της νομιμοποίησης του Συλλόγου από το αρμόδιο Πρωτοδικείο Θεσ/νίκης. Την ιστορική ιδρυτική πράξη δημιουργίας του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κ. Κουρουνδή, συνυπέγραψαν εκλεκτοί συμπολίτες μας όπως οι: Τζινόπουλος Ανέστης, Κουρουνδής Απόστολος, Ράπτης Χρήστος, Χρυσοχοίδης Νικόλαος, Βερβέρης Παναγιώτης, Αβραμίδης Πολύβιος, Γούναρης Δημήτριος, Δούρβος Αθανάσιος, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παπαδόπουλος Δημήτριος, Καλαϊτζής Νικόλαος, Πούγγουρας Νικόλαος, Βαντζίδης Ιωάννης και πολλοί άλλοι που αναφέρονται στο καταστατικό του Συλλόγου.

Στην περίοδο των 25 και πλέον ετών παρουσίας του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Σιδηρ/νών και περιχώρων το “Ρούπελ” έχει αναπτύξει σημαντική και αξιόλογη δράση στα πλαίσια των διατάξεων του καταστατικού. Έχει διοργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού, μορφωτικού, θρησκευτικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα καθώς και κοινωνικής αλληλεγγύης, προάγοντας έτσι το πολιτισμικό επίπεδο του Συλλόγου. Κατάφερε να κάνει αναγκαία την παρουσία του στην πόλη μας και να αποτελέσει πόλο έλξης όλων των συμπατριωτών μας. Τα πρώτα γραφεία του Συλλόγου ήταν επί της οδού Εγνατίας 6. Στη συνέχεια έγινε μεταστέγαση στην πλατεία Αντιγονιδών χάρη στην ακούραστη τότε πρόεδρο κ. Σορώτου Αγγέλα, η οποία και έστησε ένα καλαίσθητο εντευκτήριο εντός του οποίου λειτουργούσε κυλικείο υπό του αειμνήστου συμπολίτη μας Κοτάνογλου Ιωάννη. Αργότερα μεταφέρθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Μαβίλη 3, όπου στεγάζονται μέχρι και σήμερα. Η αναγκαιότητα της ύπαρξης του, φαίνεται σήμερα περισσότερο έντονη μετά την 25ετία που παρήλθε. Το δημιουργικό έργο σε πολλούς τομείς του Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο προεδρεύει η κ. Βασιλική Σπάση είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί. Όραμα και στόχος διαχρονικός του Συλλόγου είναι η απόκτηση ιδιόκτητων Γραφείων, προσπάθεια αξιόλογη, που αγκαλιάζεται από όλους και φαίνεται να αποκτά σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια. Από της ιδρύσεως του με χρονολογική σειρά, διετέλεσαν πρόεδροι οι: Τζινόπουλος Ανέστης 1980-1984 (2 διετίες), Δούρβος Αθανάσιος 1984-1986, Ράπτης Χρήστος 1986-1988, Βαντζίδης Ιωάννης 1988-1990, Σορώτου Αγγέλα 1990-1994 (2 διετίες), Ράπτης Χρήστος 1994-2002 (5 διετίες), Χρυσοχοΐδου-Μαριβίδου Χαρούλα 2002-2004 και Σπάση Βασιλική 2004-2006.